18 siječnja 2007

PROLJEĆE NA BALTIKU (početak)

Moja kratkotrajna sjeverna avantura počela je krajem travnja, a završila početkom svibnja u trajanju od 12 dana. Nas nekoliko prijatelja s faksa unajmilo je kombi i krenulo putem tri neobične pribaltičke državice – Litve, Latvije i Estonije. Bilo je to moje prvo veće putovanje, a o ovim zemljama dotad nisam znao previše toga. Tek da su Letonija i Latvija jedno te isto i da su nas sve tri države daleko prešišale u pitanju EU integracija. Kad smo već unajmili kombi pa si time priskrbili i kakvu – takvu slobodu, odlučili smo prije našeg glavnog odredišta (gradić Tartu na jugoistoku Estonije) posjetiti i neke usputne destinacije, i to zlatnu Prahu i Varšavu.

Nakon vožnji kroz Sloveniju i Austriju, došli smo do češke granice na kojoj nam je debeljuškasti pogranični policajac s brčićima a la Clark Gable i potkošuljom koja je virila iz hlača zaželio dobrodošlicu u Česku. A već na samom ulazu iznenđenje. Valjda svakih dvjestotinjak metara uz cestu – prostitutka. Stoji na svakom odmorištu, ugibalištu, ili jednostavno šeće uz cestu. Kratka minica, košuljica koja otkriva pupak, crveni ruž i tragična frizura, sve upakirano u curu od kojih dvadeset i nešto godina, a koji put se činila i mlađom. Vidjeli smo i kamiondžije kako stanu, a cura se onako filmski nagne kroz prozor i zabaci jednu nogu, osmjehčić i posao je sklopljen... No nas je naš kombi (kako smo tepali našem jadnom monovolumenu) odveo dalje, kroz Budejovice i neka druga mjesta sve do Praga.

Prema jednom od omiljenih odredišta naših maturanata također sam bio unaprijed pomalo skeptičan. Ali samo u početku... Prag je stvarno nevjerojatan, jedan od najljepših gradova koje sam posjetio. Grad to dijelom zahvaljuje ni manje ni više nego Hitleru. Naime čovjek je odlučio poštediti Prag njemačkog bombardiranja i učiniti ga prijestolnicom kulture njegovog Reicha. Tako je na svu sreću za razliku od Reicha grad sačuvan, a njegova gotička arhitektura je zapanjujuća. A rame uz rame s arhitekturom tu obavezno ide i kozmopolitska atmosfera o kojoj za sada Zagreb može samo sanjati. Stotine jezika, rasna raznolikost, crnac pod ruku s bjelkinjom, Čeh s Romkinjom, muškarac s muškarcem, na ulici živost, događanja, glazba, kočije, ljudi, Vltava.... Prag!

Nakon dvije noći i jednog dana u Pragu (koji je ipak samo usputna postaja), a prije dolaska u Estoniju, odlučili smo nekoliko sati posvetiti i Varšavi..

Nema komentara: